Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
články
13. březen 2004
diskuze

Jarní únava

...Jarní únava je fyziologický stav, který nastává po zimním období – chladném a chudém na sluneční paprsky. Projevuje se pocity únavy, depresemi, bolestmi hlavy apod. Příčiny jsme si již vyjmenovali – nedostatek přirozeného tepla, světla, vitamínů a ...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 10618
6. únor 2004
diskuze (4)

Opět na téma poplatky za autorská práva

Nedávno nám do redakce došel dopis, jehož problematika se dotýká mnohých z Vás. Ještě jednou se proto vracíme k tomuto tématu a blíže vysvětlíme, kdo, komu a proč je nutno platit poplatky za autoská práva.
Autor: Katka, V.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11718
11. prosinec 2003
diskuze

Několik cviků pro zdravá záda

Autor: Katka a Míša
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 30062
30. listopad 2003
diskuze

Cvičení během těhotenství

...Rozhodnete-li se pokračovat se cvičením, raději tuto možnost nejdříve  konzultujte se svým lékařem, ale nemusíte se bát - většina žen, které cvičily už před těhotenstvím, může pokračovat s určitou opatrností ve stejném režimu....
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 13324
21. říjen 2003
diskuze
Tisk

O "éčkách" lékaři zdaleka nevědí vše (2)


Antioxidanty (E 304-321)
Jde o látky, které zabraňují nežádoucím změnám při skladování potravin například působením kyslíku. Omezují žluknutí tuků. První skupinu tvoří látky podobné těm, které se vyskytují v přírodě - syntetický vitamín E (E 307-309). U nich není množství omezeno. Na druhou stranu mezi antioxidanty patří i látky, o jejichž působení na lidský organismus se vedou spory a jejich povolená dávka je přesně určena. Jde o aditiva s označením E 310-12 (galláty) či antioxidanty na bázi fenolu jako E 320 (butylhydroxyanisol) a E 321 (butylhydroxytoluen). Některé studie v souvislosti s jejich užíváním hovoří o vzniku poruch chování, neplodnosti a nádorů u pokusných zvířat. Tyto výsledky jsou zdrojem dohadů. Neví se přesně, jak působí na lidi, protože sledování vlivů je velmi problematické.

Barviva (E 100-180)
Užívají se k vylepšení vzhledu potravin. Nacházejí se u řady cukrovinek, zmrzlin, pudinků, jogurtů. Opět zde najdeme barviva na přírodní bázi jako jsou vitamíny skupiny B (E 101), beta-karoteny, tedy na bázi vitamínu A (E 160 a-f), lykopen, lutein (E161), anthokyany získané z ovoce (E 163). Kontroverzní a velmi často kritizovanou skupinou jsou syntetická barviva - například tartrazin (E 102), chinolinová žluť (E 104), erytrosin (E 127). Ta jsou podezřívána z vyvolávání alergických reakcí. Proto se výrobci pod tlakem veřejného mínění snaží co nejvíce buď nebarvit, nebo barvit pouze přírodními barvivy. V této oblasti zapracoval tlak veřejnosti určitě pozitivním směrem.

Konzervanty (E 200-285)
Výrobci je užívají k prodlužování trvanlivosti potravin, nasazují se jako "bojové prostředky" proti bakteriím, plísním a dalším mikroorganismům. Zde můžeme najít látky, které mohou vyvolávat alergické reakce - například kyselina benzoová (E 210-219), která může v nadměrném množství vyvolat u citlivých lidí alergii, hydrogensiřičitany (E 220-224, 226-228), které mohou u citlivých osob způsobit bolesti hlavy, průjem a u astmatiků léčených steroidy jsou schopny vyvolávat alergické reakce. Speciální skupinou jsou dusitany (E 249-250), které nacházíme zejména v uzeninách, někteří autoři konstatují, že při vyšších dávkách mohou vyvolávat a podporovat vznik nádorového onemocnění.

Autor je odborníkem na výživu v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze

Autor: Pavel Suchánek, Hospodářské noviny
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 10220
20. říjen 2003
diskuze

O "éčkách" lékaři zdaleka nevědí vše

Rychle nakoupit, rychle uvařit, rychle sníst. Takové požadavky na potraviny má současný zákazník. Jídlo musí pěkně vypadat, dobře chutnat, nesmí se rychle kazit, musí mít dlouhou záruční lhůtu a také nesmí být příliš drahé. To všechno vede k tomu, že ...
Autor: Pavel Suchánek , Hospodářské noviny
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 10872
13. říjen 2003
diskuze

Pitný režim (nejen) pro sportovce

Ještě v čerstvé paměti máme všichni vlnu tropických veder, která postihla v letních měsících území naší republiky. Za sluncem nebylo třeba jezdit do jižních krajů, měli jsme ho doma tolik, až nám to bylo nepříjemné. Úsměv na tváři a vrcholnou...
Autor: MUDr. Jaroslav Novák
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11917
19. září 2003
diskuze

POWER YOGA

Poslední dobou se stávají populárními cvičení, při kterých nejen spálíme tuky a posílíme svaly, ale i ta, kterou nám pomohou relaxovat či zlepšit držení těla. Nejlepší samozřejmě je, pokud to vše lze spojit v jednom - to je případ POWER YOGY.
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 15779
14. srpen 2003
diskuze (2)

Piráti na aerobiku

Mnozí z vás zcela jistě ve zprávách zaznamenali informace o množících se kontrolách ČOI na tržištích, zaměřených také na pirátské kopie CD. Uvědomili jste si, že se jednou taková kontrola může objevit třeba ve vašem fitcentru, na vaší hodině aerobiku?
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 10107
7. srpen 2003
diskuze (2)

Jak zpevnit stehna

Několik cviků zaměřených na posílení a protažení stehen.
Autor: Míša L.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 20912
 
Testy
 
BMI test
zip | exe | swf
BMR test
zip | exe | swf
OTF test
zip | exe | swf
HRmax
zip | exe | swf
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]