Zdroj: #skip

O "éčkách" lékaři zdaleka nevědí vše (2)

Antioxidanty (E 304-321)
Jde o látky, které zabraňují nežádoucím změnám při skladování potravin například působením kyslíku. Omezují žluknutí tuků. První skupinu tvoří látky podobné těm, které se vyskytují v přírodě - syntetický vitamín E (E 307-309). U nich není množství omezeno. Na druhou stranu mezi antioxidanty patří i látky, o jejichž působení na lidský organismus se vedou spory a jejich povolená dávka je přesně určena. Jde o aditiva s označením E 310-12 (galláty) či antioxidanty na bázi fenolu jako E 320 (butylhydroxyanisol) a E 321 (butylhydroxytoluen). Některé studie v souvislosti s jejich užíváním hovoří o vzniku poruch chování, neplodnosti a nádorů u pokusných zvířat. Tyto výsledky jsou zdrojem dohadů. Neví se přesně, jak působí na lidi, protože sledování vlivů je velmi problematické.

Barviva (E 100-180)
Užívají se k vylepšení vzhledu potravin. Nacházejí se u řady cukrovinek, zmrzlin, pudinků, jogurtů. Opět zde najdeme barviva na přírodní bázi jako jsou vitamíny skupiny B (E 101), beta-karoteny, tedy na bázi vitamínu A (E 160 a-f), lykopen, lutein (E161), anthokyany získané z ovoce (E 163). Kontroverzní a velmi často kritizovanou skupinou jsou syntetická barviva - například tartrazin (E 102), chinolinová žluť (E 104), erytrosin (E 127). Ta jsou podezřívána z vyvolávání alergických reakcí. Proto se výrobci pod tlakem veřejného mínění snaží co nejvíce buď nebarvit, nebo barvit pouze přírodními barvivy. V této oblasti zapracoval tlak veřejnosti určitě pozitivním směrem.

Konzervanty (E 200-285)
Výrobci je užívají k prodlužování trvanlivosti potravin, nasazují se jako "bojové prostředky" proti bakteriím, plísním a dalším mikroorganismům. Zde můžeme najít látky, které mohou vyvolávat alergické reakce - například kyselina benzoová (E 210-219), která může v nadměrném množství vyvolat u citlivých lidí alergii, hydrogensiřičitany (E 220-224, 226-228), které mohou u citlivých osob způsobit bolesti hlavy, průjem a u astmatiků léčených steroidy jsou schopny vyvolávat alergické reakce. Speciální skupinou jsou dusitany (E 249-250), které nacházíme zejména v uzeninách, někteří autoři konstatují, že při vyšších dávkách mohou vyvolávat a podporovat vznik nádorového onemocnění.

Autor je odborníkem na výživu v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze


Získáno ze sekce články serveru aerobics.cz verze 0.99/2.00b/2002+0.25 (20.9.2019 18:08:26)