Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
2. květen 2001
diskuze (1)

DOPLŇKY SPORTOVNÍ VÝŽIVY - spalovače tuků

Získání pěkné štíhlé postavy bez přebytečných tukových zásob docílíme v první řadě především dostatečným energetickým výdejem a vyváženou racionální stravou.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 25817
28. březen 2001
diskuze

Význam vody - látka, která pomáhá při snižování hmotnosti

Voda potlačuje chuť k jídlu a pomáhá organismu při metabolismu tukových zásob. Studie ukázaly, že snížení příjmu vody způsobuje zvýšené ukládání tuku, a zvýšeným příjmem vody tedy lze snížit zásoby tuku....
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21325
2. březen 2001
diskuze

Vliv některých látek na metabolismus

Alkohol (míníme tvrdý alkohol - nikoli pivo či víno v přijatelné míře) poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie. To znamená, že nemá žádný výživný účinek na náš organismus. Z 1 gramu získáme až 7 cal, což ...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21809
27. únor 2001
diskuze

Příklady nízkotučných jídel

Zde Vám uvádíme příklady jednotlivých typů jídel, které můžete konzumovat v průběhu dne - snídaně, svačiny, oběd, večeře. Jsou to všechno nízkotučná jídla, která obsahují všechny hlavní složky, která mají být ve stravě přítomny.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 33180
26. únor 2001
diskuze (2)
Tisk

Denní příjem bílkovin, sacharidů a tuků


Správná výživa musí krýt požadavky organismu k zabezpečení všech jeho biologických funkcí. Veškerou energii organismus přijímá potravou, přičemž platí zákon zachování hmoty a energie, platí tedy, že kolik energie organismus přijme, tolik je zapotřebí vydat, a naopak. Nejsou-li tyto zákony zachovány, dochází buď k hromadění energie (samozřejmě ve formě tuku) nebo ke strádání organismu. Strava ale zároveň musí být pestrá, smíšená (měla by tedy obsahovat jak živočišné, tak rostlinné produkty), energeticky odpovídající, biologicky plnohodnotná a správně načasovaná. Správná výživa vyžaduje vyvážený příjem hlavních živin, tj. bílkovin, sacharidů a tuků. Bílkoviny a sacharidy produkují po 4 cal na gram, tuky 9 cal na gram. Znamená to, že tuky zásobují náš organismus dvojnásobným množstvím energie oproti bílkovinám či sacharidům. Dle posledních výzkumů by měl poměr bílkoviny : tuky : cukry být 10-20 : 30 : 50-60. Tento poměr zajišťuje dostatek látek pro energii a výstavbu tkání. Vezmeme-li si tedy např. denní kalorický příjem 2000 cal, měly by zaujímat:

bílkoviny 4 cal/g 20% z celkového množství = 400 cal = 100 g
sacharidy 4 cal/g 50% z celkového množství = 1000 cal = 250 g
tuky 9 cal/g 30% z celkového množství = 600 cal = 67 g

Přibližně polovina bílkovin by měla být hrazena rostlinnými zdroji (luštěniny, obiloviny), u živočišných si musíme dávat pozor, protože jsou většinou doprovázeny tuky. Jak již bylo uvedeno v článku věnovaném bílkovinám, lze vhodnou kombinací rostlinných bílkovin získat všechny potřebné (esenciální) aminokyseliny.
Doporučované denní množství tuků je spíše horní hranicí optimálního množství; přibližně dvě třetiny by opět měly být pokryty tuky rostlinného původu (obzvlášť těmi, co obsahují nenasycené mastné kyseliny) - viz. článek Tuky. Rostlinné tuky nejsou pouze ve formě olejů, ale jsou přirozenou součástí některých potravin - luštěnin, ořechů, obilovin.
Ze sacharidů bychom si měly zcela jistě vybrat složité (polysacharidy), které jsou obsaženy v ovoci, zelenině, luštěninách, obilovinách, ty by měly představovat až 50% denní dávky cukrů. Proč nekonzumovat jednoduché cukry, bylo již krátce řečeno v článku Sacharidy. Nyní ještě jednou a podrobněji. Jejich příjem stimuluje slinivku břišní k produkci inzulínu, který zvyšuje využitelnost cukrů v krvi; je to ale hormon anabolický, podporuje skládání a ukládání tuku. Inzulín také blokuje vyplavení růstového hormonu, který zlepšuje spalování tuků. Proto se stejný energetický příjem složených a jednoduchých sacharidů neprojeví na tukové tkáni stejně - jednoduché sacharidy se snáze přemění na tuk.
Kromě těchto hlavních složek potřebuje organismus ještě minerální látky, vitamíny a vlákninu.

Naše strava by se měla být pravidelná, neměla by se pohybovat z extrému do extrému; to snadno poznáme podle naší hmotnosti. Měli bychom se snažit o vyrovnaný příjem a vyrovnaný výdej energie. V průběhu dne by jídlo mělo být rozděleno na více dávek, tři objemnější jídla (snídaně, oběd, večeře) v poměru 25 : 50 : 25 a několik menších jídel "svačinky" (2-3), které je však nutno odečíst od celkové denní dávky. Každá svačinka by měla zaujímat přibližně 5% přijaté energie (ovoce, jogurty, zelenina...). V první polovině dne bychom měli přijmout větší část denní normy a k večeru bychom měli příjem stravy omezovat. Máme-li na den připraveno cvičení (např. aerobik), musíme při stravování myslet i na to. Poslední jídlo by mělo být 3-4 hodiny před tréninkem, lehčí 1,5-2 hodiny. Po zátěži se mění prkrvení orgánů, proto bychom měli s jídlem počkat, až se krev pro trávení dostane do trávícího traktu, tj. asi 1 hodinu. Kdyby se tato doba nedodržela, došlo by k přerozdělení krve, kdy se část krve převede k pracujícím svalům a část do trávícího traktu. Po zátěži, kdy jsou svaly ještě dostatečně prokrveny, se musí zajistit doplavení metabolitů a doplnění energetických zásob pro svalové buňky. Jinak se zpomalí regenerace svalového systému, ale i celého organismu.

Použitá literatura:
IFa Training Manual & Certification Course
Odborné metodické materiály Fitklubu Heleny Jarkovské
Tlapák P.: Tvarování těla pro muže i ženy, ARSCI 1999
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 81573
22. únor 2001
diskuze (1)

Denní příjem kalorií

Jedna libra (0,453 kg) odpovídá asi 3500 kalorií (cal). Zjednodušeně se dá říct, že chcete-li zhubnout přibližně půl kilogramu za týden, měli by jste snížit spotřebu kalorií o 3500 /týden. Příjem méně než 1500 cal/den sniží bazální metabolismus a tím...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 70057
16. únor 2001
diskuze

Minerální látky

Minerální látky jsou na rozdíl od vitamínů anorganickými látkami, ale ani ony nevyžadují trávení. Některé minerály jsou přítomny v játrech, jiné jsou obsaženy v potravinách, které denné konzumujeme. Rozdělují se na dvě skupiny: (majoritní) minerály a ...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 18950
16. únor 2001
diskuze

Voda, pitný režim

Voda v organismu slouží jednak jako regulátor teploty (brání přehřátí organismu - pocení), eliminace odpadních látek (moč), jednak je důležitá při buněčných procesech (intracelulární - součástí buněk, extracelulární - rozpouštědlo minerálů, vitamínů, ...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 16836
14. únor 2001
diskuze

Vitamíny

Vitamíny jsou organické sloučeniny důležité pro růst a údržbu organismu a pro zlepšení zdravotního stavu; hrají důležitou úlohu v mnohých biochemických reakcích organismu, většinou jako katalyzátory. Nevyžadují trávení a jsou přímo absorbovány do ...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 16673
7. únor 2001
diskuze

Cholesterol

Cholesterol patří do stejné chemické skupiny jako steroidy a je příbuzný tukům. Je velmi důležitý při tvorbě buněčných membrán, obalů nervových vláken, pohlavních hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D. Je nutno si však uvědomit, že ne všechen...
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 14355
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]