Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
1. říjen 2003
diskuze

Zdravé stravování a výživa

Pod pojmem zdravé stravování rozumíme výběr jídel, která poskytnou našemu organismu nezbytné živiny a energii na základě denní potřeby, což nám naopak zajistí optimální zdraví. Jaké jsou jeho hlavní zásady se dozvíte v následujícím článku.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 17543
8. září 2003
diskuze

Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu

Uzeniny jsou v Česku velmi oblíbeným pokrmem. V létě a na začátku podzimu se jejich spotřeba ještě zvyšuje. Přitom patří mezi potraviny, o jejichž škodlivosti dnes již nikdo nepochybuje. Kromě toho, že přispívají k obezitě, rakovině tlustého střeva, ...
Autor: Hospodářské noviny - Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu ( 07.08.2003)
Autor: Pavel Suchánek
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 16245
20. červen 2003
diskuze

Sůl nad zlato?

Ano, bez soli se lidský organismus neobejde. Sůl škodí cévám, snížení její spotřeby ale nepomůže všem.Většina lidí ji ale konzumuje mnohem více, než je třeba. Ohrožují tím své srdce a cévy.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12269
30. květen 2003
diskuze (1)

Glykemický index

Stává se, že úspěšné hubnutí nám překazí chutě na sladké, na slané nebo zkrátka jen chuť na "něco". Často to bývá zapříčiněno výkyvy hladiny cukru v krvi. Přečtěte si, jak tomu předcházet a jak jídlo zkombinovat se cvičením.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 27825
19. květen 2003
diskuze

Několik rad pro večeři v restauraci

Řádně se stravovat doma asi nedělá většině problémy. Ty nastanou, pokud jdeme ven a chceme se najíst v restauraci. Tam veškeré naše zásady padají a dietní režim se dodržuje velmi špatně. Podívejme se na pár rad, které nám pomohou jídlu nepropadnout zcela.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12690
8. duben 2003
diskuze (1)

Vhodné jídlo před cvičením

Přemýšlíte někdy, jak se správně před cvičením najíst ?
Autor: Míša L.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21780
26. únor 2003
diskuze (2)

Náhražky jídel

...a vy potom vaříte praktivky jenom večeři. Tento druh diety přesně řídí, co můžete sníst. Nevýhodou je fakt, že tyto náhražky opravdové jídlo ve skutečnosti nenahradí, neobsahují ani všechny nezbytné živiny, které potřebujeme. Mnoho z těchto výrobků...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12988
19. únor 2003
diskuze

Kombinovaná dieta

...Znamená to tedy kompletní změnu jídelníčku - některá jídla z něj úplně vymizí - tradiční vepřo, knedlo, zelo, sendviče, roštěná s rýží, kuře s bramborem atd. Těstoviny, rýže a chléb mohou konzumovány se zeleninou, nikoli však s masem, rybou či . ..
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 13107
11. únor 2003
diskuze
Tisk

Dieta s vysokým příjmem vlákniny


Tento druh diety se zpopularizoval v 80tých letech zejména ve Velké Británii. Existují zde 2 hlavní pravidla: snížený příjem kalorií a zvýšený příjem vlákniny. Na trhu je spousta nízkokalorických potravin bohatých na vlákninu, mezi nimiž je dnes možné vybrat dle našich požadavků. Vláknina se nachází především v cereáliích (obilovinách), ovoci, zelenině. Již malé množství těchto potravin vás snadno zasytí a tím usnadní hubnutí. Jíte-li jídla s vyšším obsahem vlákniny, zrychluje se vylučování odpadních látek ze střev. Tím se předchází zácpě a různým střevním onemocněním. Potraviny bohaté na vlákninu mohou vést ke snížení hmotnosti také tím, že nejsou stráveny tak dokonale jako jiné potraviny. Je dokázáno, že tak je organismem využíváno méně kalorií a ty se pak neukládají ve formě tuku.

Příklad denního menu

snídaně: miska celozrnných cereálií s plátky banánu a polotučným mlékem
oběd: zeleninová nebo luštěninová polévka s celozrnným pečivem
večeře: maso s bramborem, fazole, rajčata

+

  • potraviny s vyšším obsahem vlákniny čistí náš vnitřní systém a chrání před zácpou a střevním onemocněním (také rakovinou) tím, že urychlují vylučovací proces
  • od jiných diet se liší tím, že vláknina zasytí, netrpíte tudíž pocitem prázdného žaludku
  • kombinace přirozených sacharidů, zeleniny a ovoce je právě to, co mnoho odborníků na výživu doporučuje
  • není to zase tak drahá dieta, je pohodlná a variabilní

-

  • vláknina může způsobovat nadýmání u lidí, kteří nejsou jí zvyklí jíst tolik
  • vláknina ve formě otrub může snižovat schopnost organismu absorbovat užitečné minerály konzumované krátce před nebo po jídle, přestože množství otrub v celozrnném pečivu nemá v tomto směru významný vliv
  • dieta není založena jednoduše pouze na konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny. Některé z těchto potravin, např. meruňky, avokádo nebo ořechy, jsou sice dobrými zdroji vlákniny, ale jsou zároveň velmi kalorické.
  • původní forma této diety pochází ze začátku 80tých let. Tehdy se kladl důraz hlavně na hubnutí, zdraví bylo vedlejší. Doporučovaly se tedy zpracované (rafinované) potraviny a jídla, přestože existovalo spousta přírodních zdrojů vlákniny
Autor: K.
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 15789
28. leden 2003
diskuze

Proč většina diet nefunguje

Zhubnout alespoň o kilo je přáním většiny současné populace, která stále více trpí něčím, je se začíná označovat jako civilizační choroba - nadváhou. Vliv na to má dnešní životní styl, hektické tempo, nevhodné stravování, stres; zdá se však , že se lék ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11894
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]