Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
1. říjen 2003
diskuze

Zdravé stravování a výživa

Pod pojmem zdravé stravování rozumíme výběr jídel, která poskytnou našemu organismu nezbytné živiny a energii na základě denní potřeby, což nám naopak zajistí optimální zdraví. Jaké jsou jeho hlavní zásady se dozvíte v následujícím článku.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 17221
8. září 2003
diskuze

Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu

Uzeniny jsou v Česku velmi oblíbeným pokrmem. V létě a na začátku podzimu se jejich spotřeba ještě zvyšuje. Přitom patří mezi potraviny, o jejichž škodlivosti dnes již nikdo nepochybuje. Kromě toho, že přispívají k obezitě, rakovině tlustého střeva, ...
Autor: Hospodářské noviny - Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu ( 07.08.2003)
Autor: Pavel Suchánek
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 15723
20. červen 2003
diskuze

Sůl nad zlato?

Ano, bez soli se lidský organismus neobejde. Sůl škodí cévám, snížení její spotřeby ale nepomůže všem.Většina lidí ji ale konzumuje mnohem více, než je třeba. Ohrožují tím své srdce a cévy.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11912
30. květen 2003
diskuze (1)
Tisk

Glykemický index


Glykemický index (GI) určuje schopnost jídla zvyšovat hladinu cukru v krvi. Hodnoty GI se odvozují od hodnoty glukózy, která je „nejrychlejším“ sacharidem (s výjimkou maltózy) – tj. nejrychleji se vstřebává do krevního oběhu a zvyšuje hladinu cukru. Glukóze je přiřazeno číslo 100 a ostatní sacharidy jsou násobky této hodnoty. Rychlé sacharidy (vyšší hodnoty GI, nad 60) jsou vhodné pro rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi a k doplnění energetických zásob při velmi intenzivním cvičení. Pomalé sacharidy (nižší hodnoty GI, pod 60) zabraňují dlouhodobějším výkyvům hladiny cukru v krvi a slouží k doplnění zásob při dlouhodobém vytrvalostním cvičení.

Hodnota GI každé potraviny je ovlivněna množstvím obsažené vlákniny, množstvím přidaného tuku či způsobem, jakým je jídlo připraveno, proto se u jedné potraviny můžeme v různých zdrojích setkat s rozdílnými hodnotami.

Příklady

Potraviny s vysokým GI

Glukosa 100
Corn flakes 84
Med 73
Bílý chléb/pečivo 70-72
Bílý cukr 65
Bílá rýže 88

Potraviny se středním GI
Pop corn 55
Pomeranč 43
Jablečný džus 41
Ovesná kaše 55
Zmrzlina 50

Potraviny s nízkým GI
Čočka 30
Soja 18
Hrášek 33
Jablko 38
Třešně 22
Grapefruit 30
Jogurt 37
Fazole 38

Jak před a po cvičení

Před cvičením bychom měli konzumovat potraviny s nízkým GI. Ty totiž vstupují do krevního oběhu pomalu, jsou tedy dlouhodobým zdrojem energie a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi (déle než 1 hodinu).

Při cvičení hladina cukru v krvi klesá, proto bychom měli po cvičení konzumovat potraviny s vyšším GI, které nám rychle zvýší hladinu cukru v krvi a doplní palivo pro práci cvičících svalů. Nejlepší je zkombinovat jejich konzumaci s jídlem s GI nízkým (což mohou být bílkoviny), které nám takto rychle zvýšenou hladinu stabilizují a udrží po delší dobu. Potraviny s vysokým GI obsahují hodně jednoduchých sacharidů, proto je dobré i během cvičení pít např. iontové nápoje, které obsahuje lehce stravitelné cukry.

Je asi všem jasné, že pokud konzumujeme potraviny vysokým GI, máme po nich brzy hlad a často i chutě na sladké, což je zapříčiněno rychlým poklesem hladiny cukru v krvi. Odborníci na výživu proto doporučují, abychom takováto jídla v našem jídelníčku omezovali, a abychom zvýšili spotřebu potravin se středním či nízkým GI. To platí zejména i lidí, kteří trpí diabetem či se v jejich rodině toto onemocnění vyskytuje.

Autor: K.
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 27308
19. květen 2003
diskuze

Několik rad pro večeři v restauraci

Řádně se stravovat doma asi nedělá většině problémy. Ty nastanou, pokud jdeme ven a chceme se najíst v restauraci. Tam veškeré naše zásady padají a dietní režim se dodržuje velmi špatně. Podívejme se na pár rad, které nám pomohou jídlu nepropadnout zcela.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12348
8. duben 2003
diskuze (1)

Vhodné jídlo před cvičením

Přemýšlíte někdy, jak se správně před cvičením najíst ?
Autor: Míša L.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21376
26. únor 2003
diskuze (2)

Náhražky jídel

...a vy potom vaříte praktivky jenom večeři. Tento druh diety přesně řídí, co můžete sníst. Nevýhodou je fakt, že tyto náhražky opravdové jídlo ve skutečnosti nenahradí, neobsahují ani všechny nezbytné živiny, které potřebujeme. Mnoho z těchto výrobků...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12627
19. únor 2003
diskuze

Kombinovaná dieta

...Znamená to tedy kompletní změnu jídelníčku - některá jídla z něj úplně vymizí - tradiční vepřo, knedlo, zelo, sendviče, roštěná s rýží, kuře s bramborem atd. Těstoviny, rýže a chléb mohou konzumovány se zeleninou, nikoli však s masem, rybou či . ..
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12751
11. únor 2003
diskuze

Dieta s vysokým příjmem vlákniny

... Vláknina se nachází především v cereáliích (obilovinách), ovoci, zelenině. Již malé množství těchto potravin vás snadno zasytí a tím usnadní hubnutí. Jíte-li jídla s vyšším obsahem vlákniny, zrychluje se vylučování odpadních látek ze střev...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 15393
28. leden 2003
diskuze

Proč většina diet nefunguje

Zhubnout alespoň o kilo je přáním většiny současné populace, která stále více trpí něčím, je se začíná označovat jako civilizační choroba - nadváhou. Vliv na to má dnešní životní styl, hektické tempo, nevhodné stravování, stres; zdá se však , že se lék ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11535
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]