Sůl škodí cévám, snížení její spotřeby ale nepomůže všem
Kuchyňská sůl je sloučenina sodíku (Na) a chlóru (Cl). Zvýrazňuje chuť pokrmů a
je důležitá při konzervování potravin. Pro zdraví je však přílišná konzumace
soli nevhodná. Na vině je sodík, jeden gram tohoto prvku je obsažen zhruba ve
2,5 gramu soli. Sůl hraje významnou roli v regulaci krevního tlaku a
podle odborných studií existuje jasný vztah mezi přívodem soli - tedy sodíku a
výší krevního tlaku. Zvýšené hladiny sodíku vedou ke zvýšené výměně iontů na
buněčných membránách, dochází pak ke zvýšení cévního napětí. Sodík také
zadržuje vodu v organismu. Dochází ke zvýšení krevního tlaku -
hypertenzi, a tím ke zvýšení rizika nemocí srdce a cév, vysvětluje Marcela
Schejbalová, kardioložka z pražské Nemocnice Na Homolce. Vysoký krevní tlak
tedy zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a může také způsobit mozkovou
mrtvici a srdeční selhání. Škodí také lidem s nemocemi ledvin.
Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za
dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství jeden g denně. Za
bezpečnou, zdraví neškodnou dávku pro většinu lidí je považováno šest gramů,
maximálně osm gramů denně. Průměrná spotřeba v populaci obyvatel Česka ale činí asi 15 gramů denně. "V populaci, kde je příjem soli v potravě nízký - do
pěti gramů na den, je výskyt vysokého krevního tlaku spíše vzácný. Naopak u
populace, které přijímají dlouhodobě více soli v potravě - zhruba osm až deset
gramů za den je zjišťován výrazný nárůst počtu lidí s vysokým tlakem již u
mladších lidí. Ohroženi tedy nejsou jen starší lidé, říká Marcela
Schejbalová s tím, že tyto poznatky potvrdila i rozsáhlá mezinárodní studie
Intersalt v roce 1996.
Citlivost na sůl
Omezení soli v potravě je podle ní jedním
ze základních principů tzv. nefarmakologické léčby vysokého krevního tlaku.
Spolu s tím jsou důležité i další změny životních návyků, například snížení
hmotnosti, změna jídelníčku, omezení tuků v potravě a naopak zvýšení pohybové
aktivity. Bylo prokázáno, že omezení příjmu soli v dietě vede ke snížení
krevního tlaku v průměru o pět čísel, dokládá Marcela Schejbalová.
Pacient s hodnotu horního tlaku 150 se tedy může i bez léků dostat na hodnotu
145. Na druhé straně je ale podle Schejbalové třeba uvést, že omezení solení
nepomůže všem. Většina lidí, tedy zhruba dvě třetiny bělošské populace a
třetina černošské populace jsou na sůl takzvaně rezistentní a snížení spotřeby
soli jim nepomůže, vysvětluje lékařka.
Na druhou stranu jsou situace, kdy je vhodné přísun soli zvýšit. Platí to
například při výraznějším pocení (při sportování, ale i horečce), zvracení,
průjmech. V těchto situacích dochází ke snížení objemu tělesné vody a tím
k únavě, slabosti, někdy křečím ve svalech. Pak je dostatečný příjem tekutin a
minerálů nutný, dodává Marcela .
Nejlepší je začít v dětství
Se snižováním procenta soli v potravě je
nejlepší začít hned u malých dětí. Návyk na slanou chuť se totiž vyvíjí
postupně. Pokud není v rodině zvykem solit hodně, děti si tento zvyk neosvojí a
k uspokojivému pocitu slané chuti jim potom postačí daleko menší dávka soli než
dítěti, které od malinka dostávalo často uzeniny, u televize s rodiči jedlo
solené oříšky nebo chipsy a po vzoru dospělých si polévku solilo, ještě než ji
ochutnalo. Mimochodem tento zvyk je mezi námi velmi rozšířen - všimněte si
spolustolovníků v restauracích a jídelnách, popisují odborníci na
internetových stránkách Fóra zdravé výživy (www.fzv.cz).
Sůl je obsažena v mnoha potravinářských výrobcích, zejména v uzenářských a v
konzervovaných potravinách. Velkým zdrojem kuchyňské soli jsou samozřejmě také
veškeré solené pochoutky typu chipsů, slaných tyčinek a solených oříšků.
Doporučené způsoby snížení spotřeby soli:
Při konzumaci výrobků potravinářského průmyslu se do organismu dostává 50
procent doporučeného denního množství soli. Nekupujte proto pečivo zdobené solí.
Omezte konzumaci uzenin, obsahují 2 - 3 gramy, ale mnohdy až 10 gramů soli ve
100 gramech výrobku (sýry 2 - 4 gramy ve 100 gramech, chléb a pečivo 0,4 - 0,7
gramu ve 100 gramech výrobku).
Uvědomte si, že málo soli obsahují základní potraviny, jako jsou
obiloviny, mouka, brambory, rýže, zelenina, mléko, maso.
Značné množství soli obsahují zeleninové konzervy a zeleniny v kyselých
nálevech.
Málo je známo, že velký obsah sodíku je také v ochucovadlech, jako je glutamát
sodný (typ Vegeta koření, polévkové koření, polévkové kostky, déle prášek do
pečiva, kakao v prášku, tudíž i čokoláda a některé minerální vody).
Zvyknutí na méně slanou chuť je možné. Zvýraznění chuti lze velmi dobře
dosáhnout pomocí různých bylinek, hub a vhodnou volbou potravin k přípravě
pokrmů.
Autor/ři: Markéta
Grosmanová
www.ihned.cz/grosmanova
Pravidelná
příloha HN, 12.6.2003