Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
1. říjen 2003
diskuze

Zdravé stravování a výživa

Pod pojmem zdravé stravování rozumíme výběr jídel, která poskytnou našemu organismu nezbytné živiny a energii na základě denní potřeby, což nám naopak zajistí optimální zdraví. Jaké jsou jeho hlavní zásady se dozvíte v následujícím článku.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 17543
8. září 2003
diskuze

Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu

Uzeniny jsou v Česku velmi oblíbeným pokrmem. V létě a na začátku podzimu se jejich spotřeba ještě zvyšuje. Přitom patří mezi potraviny, o jejichž škodlivosti dnes již nikdo nepochybuje. Kromě toho, že přispívají k obezitě, rakovině tlustého střeva, ...
Autor: Hospodářské noviny - Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu ( 07.08.2003)
Autor: Pavel Suchánek
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 16245
20. červen 2003
diskuze
Tisk

Sůl nad zlato?


Sůl škodí cévám, snížení její spotřeby ale nepomůže všem


Kuchyňská sůl je sloučenina sodíku (Na) a chlóru (Cl). Zvýrazňuje chuť pokrmů a je důležitá při konzervování potravin. Pro zdraví je však přílišná konzumace soli nevhodná. Na vině je sodík, jeden gram tohoto prvku je obsažen zhruba ve 2,5 gramu soli. Sůl hraje významnou roli v regulaci krevního tlaku a podle odborných studií existuje jasný vztah mezi přívodem soli - tedy sodíku a výší krevního tlaku. Zvýšené hladiny sodíku vedou ke zvýšené výměně iontů na buněčných membránách, dochází pak ke zvýšení cévního napětí. Sodík také zadržuje vodu v organismu. Dochází ke zvýšení krevního tlaku - hypertenzi, a tím ke zvýšení rizika nemocí srdce a cév, vysvětluje Marcela Schejbalová, kardioložka z pražské Nemocnice Na Homolce. Vysoký krevní tlak tedy zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a může také způsobit mozkovou mrtvici a srdeční selhání. Škodí také lidem s nemocemi ledvin.
Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství jeden g denně. Za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku pro většinu lidí je považováno šest gramů, maximálně osm gramů denně. Průměrná spotřeba v populaci obyvatel Česka ale činí asi 15 gramů denně. "V populaci, kde je příjem soli v potravě nízký - do pěti gramů na den, je výskyt vysokého krevního tlaku spíše vzácný. Naopak u populace, které přijímají dlouhodobě více soli v potravě - zhruba osm až deset gramů za den je zjišťován výrazný nárůst počtu lidí s vysokým tlakem již u mladších lidí. Ohroženi tedy nejsou jen starší lidé, říká Marcela Schejbalová s tím, že tyto poznatky potvrdila i rozsáhlá mezinárodní studie Intersalt v roce 1996.

Citlivost na sůl

Omezení soli v potravě je podle ní jedním ze základních principů tzv. nefarmakologické léčby vysokého krevního tlaku. Spolu s tím jsou důležité i další změny životních návyků, například snížení hmotnosti, změna jídelníčku, omezení tuků v potravě a naopak zvýšení pohybové aktivity. Bylo prokázáno, že omezení příjmu soli v dietě vede ke snížení krevního tlaku v průměru o pět čísel, dokládá Marcela Schejbalová. Pacient s hodnotu horního tlaku 150 se tedy může i bez léků dostat na hodnotu 145. Na druhé straně je ale podle Schejbalové třeba uvést, že omezení solení nepomůže všem. Většina lidí, tedy zhruba dvě třetiny bělošské populace a třetina černošské populace jsou na sůl takzvaně rezistentní a snížení spotřeby soli jim nepomůže, vysvětluje lékařka.
Na druhou stranu jsou situace, kdy je vhodné přísun soli zvýšit. Platí to například při výraznějším pocení (při sportování, ale i horečce), zvracení, průjmech. V těchto situacích dochází ke snížení objemu tělesné vody a tím k únavě, slabosti, někdy křečím ve svalech. Pak je dostatečný příjem tekutin a minerálů nutný, dodává Marcela .

Nejlepší je začít v dětství

Se snižováním procenta soli v potravě je nejlepší začít hned u malých dětí. Návyk na slanou chuť se totiž vyvíjí postupně. Pokud není v rodině zvykem solit hodně, děti si tento zvyk neosvojí a k uspokojivému pocitu slané chuti jim potom postačí daleko menší dávka soli než dítěti, které od malinka dostávalo často uzeniny, u televize s rodiči jedlo solené oříšky nebo chipsy a po vzoru dospělých si polévku solilo, ještě než ji ochutnalo. Mimochodem tento zvyk je mezi námi velmi rozšířen - všimněte si spolustolovníků v restauracích a jídelnách, popisují odborníci na internetových stránkách Fóra zdravé výživy (www.fzv.cz).
Sůl je obsažena v mnoha potravinářských výrobcích, zejména v uzenářských a v konzervovaných potravinách. Velkým zdrojem kuchyňské soli jsou samozřejmě také veškeré solené pochoutky typu chipsů, slaných tyčinek a solených oříšků.


Doporučené způsoby snížení spotřeby soli:
Při konzumaci výrobků potravinářského průmyslu se do organismu dostává 50 procent doporučeného denního množství soli. Nekupujte proto pečivo zdobené solí.
Omezte konzumaci uzenin, obsahují 2 - 3 gramy, ale mnohdy až 10 gramů soli ve 100 gramech výrobku (sýry 2 - 4 gramy ve 100 gramech, chléb a pečivo 0,4 - 0,7 gramu ve 100 gramech výrobku).

Uvědomte si, že málo soli obsahují základní potraviny, jako jsou obiloviny, mouka, brambory, rýže, zelenina, mléko, maso.
Značné množství soli obsahují zeleninové konzervy a zeleniny v kyselých nálevech.
Málo je známo, že velký obsah sodíku je také v ochucovadlech, jako je glutamát sodný (typ Vegeta koření, polévkové koření, polévkové kostky, déle prášek do pečiva, kakao v prášku, tudíž i čokoláda a některé minerální vody).
Zvyknutí na méně slanou chuť je možné. Zvýraznění chuti lze velmi dobře dosáhnout pomocí různých bylinek, hub a vhodnou volbou potravin k přípravě pokrmů.


Autor/ři: Markéta Grosmanová
www.ihned.cz/grosmanova

Pravidelná příloha HN, 12.6.2003

<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 12269
30. květen 2003
diskuze (1)

Glykemický index

Stává se, že úspěšné hubnutí nám překazí chutě na sladké, na slané nebo zkrátka jen chuť na "něco". Často to bývá zapříčiněno výkyvy hladiny cukru v krvi. Přečtěte si, jak tomu předcházet a jak jídlo zkombinovat se cvičením.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 27825
19. květen 2003
diskuze

Několik rad pro večeři v restauraci

Řádně se stravovat doma asi nedělá většině problémy. Ty nastanou, pokud jdeme ven a chceme se najíst v restauraci. Tam veškeré naše zásady padají a dietní režim se dodržuje velmi špatně. Podívejme se na pár rad, které nám pomohou jídlu nepropadnout zcela.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12691
8. duben 2003
diskuze (1)

Vhodné jídlo před cvičením

Přemýšlíte někdy, jak se správně před cvičením najíst ?
Autor: Míša L.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21780
26. únor 2003
diskuze (2)

Náhražky jídel

...a vy potom vaříte praktivky jenom večeři. Tento druh diety přesně řídí, co můžete sníst. Nevýhodou je fakt, že tyto náhražky opravdové jídlo ve skutečnosti nenahradí, neobsahují ani všechny nezbytné živiny, které potřebujeme. Mnoho z těchto výrobků...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12989
19. únor 2003
diskuze

Kombinovaná dieta

...Znamená to tedy kompletní změnu jídelníčku - některá jídla z něj úplně vymizí - tradiční vepřo, knedlo, zelo, sendviče, roštěná s rýží, kuře s bramborem atd. Těstoviny, rýže a chléb mohou konzumovány se zeleninou, nikoli však s masem, rybou či . ..
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 13108
11. únor 2003
diskuze

Dieta s vysokým příjmem vlákniny

... Vláknina se nachází především v cereáliích (obilovinách), ovoci, zelenině. Již malé množství těchto potravin vás snadno zasytí a tím usnadní hubnutí. Jíte-li jídla s vyšším obsahem vlákniny, zrychluje se vylučování odpadních látek ze střev...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 15790
28. leden 2003
diskuze

Proč většina diet nefunguje

Zhubnout alespoň o kilo je přáním většiny současné populace, která stále více trpí něčím, je se začíná označovat jako civilizační choroba - nadváhou. Vliv na to má dnešní životní styl, hektické tempo, nevhodné stravování, stres; zdá se však , že se lék ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11894
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]