Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
1. říjen 2003
diskuze
Tisk

Zdravé stravování a výživa


Pod pojmem zdravé stravování rozumíme výběr jídel, která poskytnou našemu organismu nezbytné živiny a energii na základě denní potřeby, což nám naopak zajistí optimální zdraví. Hlavními zásadami zdravé výživy jsou:

JÍST MÉNĚ SLANÝCH JÍDEL (sůl je složena ze sodíku a chloridu) – přestože je sodík nezbytnou živinou, často ho konzumujeme příliš mnoho (denní potřebné množství je méně 3.000 mg). Jeho nadbytek způsobuje zvýšení krevního tlaku. Je také spojován s osteoporózou a rakovinou žaludku. Dávejte proto pozor na množství soli přidávané při vaření, sledujte její obsad v konzervovaných či jinak upravovaných jídlech. Mezi jídla bohatá na sůl patří např. šunka, konzervovaná masa, paštiky, uzeniny, slanina, sýry, olivy.

JÍST MÉNĚ CUKRŮ – příliš mnoho jednoduchých cukrů způsobuje další chuť na sladké (viz článek o GI). Navíc tyto cukry nemají žádnou nutriční hodnotu, takže při jejich konzumaci získává organismus pouze prázdné kalorie. Přesto se však dají v menším množství tolerovat jako zdroj energie, protože tělu poskytují 4kcal/g oproti tukům, které jsou energeticky bohatší (9kcal/g). Jsou-li však cukry konzumovány ve velkém množství, uloží se v těle ve formě tukových zásob.

JÍST VÍCE POTRAVIN BOHATÝCH NA VLÁKNINU – Vláknina má několik dobrých důvodů pro to, abychom jí konzumovali více – nasytí nás, cítíme se plnější, napomáhá peristaltice střev, a tím zabraňuje rakovině tlustého střeva. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, a tak snižuje riziko srdečních onemocnění. Doporučované denní množství je 25-30gm, což ve většině potravin námi během dne konzumovaných obsaženo není. Příjem můžeme zvýšit příjmem celozrnných potravin, ovoce, zeleniny či luštěnin. Zvýšíte-li příjem vlákniny, nezapomínejte také pít více tekutin, zejména vody, abyste se vyhnuli zácpě.

SNÍŽIT PŘÍJEM TUKU – Přestože je tuk nezbytnou složkou naší stravy a potřebujeme jej pro správnou funkci našeho organismu (obaluje, a tak chrání vnitřní orgány, pro nervový a reprodukční systém, atd.), často jej konzumujeme nadbytek. Průměrně ho přijímáme 38-42% denně, což je zbytečně mnoho, neboť doporučené množství se pohybuje kolem 30% (nemělo by jej být však pod 10%). Při nadbytečné konzumaci tuku hrozí riziko srdečních onemocnění, rakoviny nebo obezity.

OMEZIT PŘÍJEM ŽIVOČIŠNÉHO TUKU – Živočišný tuk patří mezi nasycené a podílí se na vysoké hladině cholesterolu v krvi, přestože přesný důvod, proč má takové účinky, dosud není zřejmý. Nasycené tuky přispívají k cévním onemocněním, které způsobují kornatění cév (tyto cévy přenáší v našem organismu krev a kyslík).

JÍST VÍCE OVOCE A ZELENINY – Stále většina z nás nejí minimálně doporučené 2-4 kusy ovoce a 3-4 porce zeleniny denně. Ovoce a zelenina obsahují velké množství vlákniny, vitamín A a C. Tyto vitamíny hrají důležitou roli při obraně proti onemocněním a stárnutí, protože mají silné antioxidační vlastnosti. Antioxidanty brání organismus proti volným radikálům. Volné radikály jsou reaktivní skupinou sloučenin, která napadá buňky. Pokud si je nepohlídáme, mohou poškodit tkáň a normální buňky. Poškození může bát impulsem s mnoha onemocněním včetně rakoviny, onemocnění srdce a artritidě. Volné radikály se nachází ve znečištěném vzduchu, cigaretovém kouři, rafinovaném nebo smaženém jídle. Zvýšení příjmu čerstvého ovoce a zeleniny v naší stravě je tedy nejlepším způsob, jak ochránit náš organismus před těmito škodlivými sloučeninami.

Autor: K.
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 17543
8. září 2003
diskuze

Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu

Uzeniny jsou v Česku velmi oblíbeným pokrmem. V létě a na začátku podzimu se jejich spotřeba ještě zvyšuje. Přitom patří mezi potraviny, o jejichž škodlivosti dnes již nikdo nepochybuje. Kromě toho, že přispívají k obezitě, rakovině tlustého střeva, ...
Autor: Hospodářské noviny - Uzeniny ohrožují srdce a způsobují obezitu ( 07.08.2003)
Autor: Pavel Suchánek
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 16246
20. červen 2003
diskuze

Sůl nad zlato?

Ano, bez soli se lidský organismus neobejde. Sůl škodí cévám, snížení její spotřeby ale nepomůže všem.Většina lidí ji ale konzumuje mnohem více, než je třeba. Ohrožují tím své srdce a cévy.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12270
30. květen 2003
diskuze (1)

Glykemický index

Stává se, že úspěšné hubnutí nám překazí chutě na sladké, na slané nebo zkrátka jen chuť na "něco". Často to bývá zapříčiněno výkyvy hladiny cukru v krvi. Přečtěte si, jak tomu předcházet a jak jídlo zkombinovat se cvičením.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 27825
19. květen 2003
diskuze

Několik rad pro večeři v restauraci

Řádně se stravovat doma asi nedělá většině problémy. Ty nastanou, pokud jdeme ven a chceme se najíst v restauraci. Tam veškeré naše zásady padají a dietní režim se dodržuje velmi špatně. Podívejme se na pár rad, které nám pomohou jídlu nepropadnout zcela.
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12691
8. duben 2003
diskuze (1)

Vhodné jídlo před cvičením

Přemýšlíte někdy, jak se správně před cvičením najíst ?
Autor: Míša L.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 21781
26. únor 2003
diskuze (2)

Náhražky jídel

...a vy potom vaříte praktivky jenom večeři. Tento druh diety přesně řídí, co můžete sníst. Nevýhodou je fakt, že tyto náhražky opravdové jídlo ve skutečnosti nenahradí, neobsahují ani všechny nezbytné živiny, které potřebujeme. Mnoho z těchto výrobků...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 12989
19. únor 2003
diskuze

Kombinovaná dieta

...Znamená to tedy kompletní změnu jídelníčku - některá jídla z něj úplně vymizí - tradiční vepřo, knedlo, zelo, sendviče, roštěná s rýží, kuře s bramborem atd. Těstoviny, rýže a chléb mohou konzumovány se zeleninou, nikoli však s masem, rybou či . ..
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 13108
11. únor 2003
diskuze

Dieta s vysokým příjmem vlákniny

... Vláknina se nachází především v cereáliích (obilovinách), ovoci, zelenině. Již malé množství těchto potravin vás snadno zasytí a tím usnadní hubnutí. Jíte-li jídla s vyšším obsahem vlákniny, zrychluje se vylučování odpadních látek ze střev...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 15790
28. leden 2003
diskuze

Proč většina diet nefunguje

Zhubnout alespoň o kilo je přáním většiny současné populace, která stále více trpí něčím, je se začíná označovat jako civilizační choroba - nadváhou. Vliv na to má dnešní životní styl, hektické tempo, nevhodné stravování, stres; zdá se však , že se lék ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 11895
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]