Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
5. únor 2001
diskuze
Tisk

Tuky


Tuky jsou důležité při tvorbě buněčných membrán, krevních lipidů (tělesný tuk), žluče, steroidů a vitamínu D. Molekuly tuku jsou tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami. Tělesný tuk také slouží při regulaci tělesné teploty. Doporučené minimální množství tělesného tuku pro muže je kolem 7% a pro ženy kolem 12%. Tuky jsou také využívány pro transport a absorpci vitamínů rozpustných v tucích. Navíc jsou také zdrojem kyseliny linolové, která je důležitá pro růst a údržbu kůže. Minimální denní doporučený příjem nenasycených tuku je 10-15 gramů.

Druh tuku charakteristika zdroje
nasycené pevné při pokojové teplotě, zvyšují hladinu cholesterolu živočišné tuky, kokosový (palmový) olej
nenasycené kapalné připokojové teplotě rostlinné tuky
hydrogenované nenasycené tuky chemicky přeměněné (hydrogenací) na nasycené margaríny
polynenasycené snižují hladinu cholesterolu slunečnicový olej, sojový, kukuřičný olej, rybí tuk
mononenasycené neovlivňují hladinu cholesterolu olivový, sezamový, řepkovýolej, podzemnice olejná

V tenkém střevu jsou tuky rozkládány enzymem lipázou a žlučovými kyselinami (emulzifikátor). Poté jsou dopraveny krevním oběhem pomocí lipoproteinů (tuk + proteinový obal + fosfolipid) a uloženy ve formě triglyceridů (glycerol + 3 molekuly mastných kyselin) v tukových buňkách. Ty jsou pak uvolňovány jako mastné kyseliny při zvýšené potřebě energie do krevního oběhu a spolu s glukozou spalovány. Kombinace mastných kyselin a gluikozy je pro výrobu energie nezbytná. Nepřiměřené množství sacharidů bude mít za následek nekompletní metabolismus tuků, při kterém vznikají neužitečné lipidy zvané ketony a ty vedou k chemické nerovnováze v krvi - ketoze. Velká část ztráty hmotnosti při dietách chudých na sacharidy je dána ztrátou vody, protože se ledviny snaží zbavit tělo právě ketonů. K zajištění glukozy z rozložených bílkovin mohou být metabolizovány i vnitřní orgán a svalová tkáň.
Tuk je k životu nezbytný. Nízkotučné diety mohou vést k mnoha problémům. Kyselina linolová, nezbytná mastná kyselina, je využíváná játry k produkci arachidonové kyseliny. Tento super polynenasycený tuk je spolu s bílkovinami důležitý pro výstavbu buněčných membrán. Je-li zapotřebí, mění se tato mastná kyselina na látku, která reguluje krevní tlak, kontrakce při porodu, peristaltiku a imunitnísystém. Tyto látky mají pouze krátkou životnost a jsou produkovány pouze lokálně dle potřeby.

Použitá literuatura:
IFA - Training Manual & Certification Course
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 17377
2. únor 2001
diskuze (2)

Sacharidy

Sacharidy jsou využívány jako zdroj okamžité i zásobní energie. Jsou-li sacharidy přijímány v nedostatečném množství, těla začne jako zdroj energie využívat bílkoviny což může způsobit katabolismus (rozklad) svalové tkáně.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 19574
29. leden 2001
diskuze

Bílkoviny

Bílkoviny jsou základní součástí živých buněk. Podílí se na tvorbě hormonů, enzymů, mají transportní, stavební a nutriční funkci. Základní stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny; je jich známo kolem 200, v potravě se běžně vyskytuje 23, 9 z nich..
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 20849
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]