Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
8. květen 2011
diskuze

Kde vzít energii na celý den?

...Po čem v tomto případě sáhnete? Většina z nás asi po potravinách, které obsahují bílý cukr dodávající nám rychlou energii (že by čokoláda?). Jenomže cukr a bílá mouka nám dodají energii na chvíli, po jejich konzumaci cítíme příval energie s tím, jak ..
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 6575
19. duben 2011
diskuze

Zdravá strava o Velikonocích

...Vraťme se do historie k původním staročeským zvykům a hledejme v nich trochu inspirace. Základem je vycházet z tradičních potravin, které odpovídají dané sezóně – to znamená začátku jara, což je dnes módním trendem (který nezbývá než s radostí ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4403
7. březen 2011
diskuze

Pomáhá alkohol při dietě či škodí?

...odbourání alkoholu je nejen nedostatek cukru v krvi a minimální spalování tuků. A logicky z toho plyne, že pokud před tučným jídlem popíjíme alkohol, játra nestačí přijatý tuk zpracovávat a ten se rovnou ukládá do tukových zásob, což je nejsnadnější...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 6238
20. únor 2011
diskuze

Koření pro hubnutí

...Výrazným pomocníkem se proto může stát koření, které nejenže jídlo zpestří, ale také pomůže zabránit ukládání tuků či je dokonce spalovat. Pro trávení ostrejšího jídla (ochuceného např. kari kořením) tělo vyžaduje více energie, můžeme tedy spálit ...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5570
23. leden 2011
diskuze

Zázvorem proti chřipce a nachlazení

...Oddenky rostliny zázvor se vyznačují palčivou a ostrou chutí, která je dána přítomností olejů s aromatickými látkami (kterých je až 640). Mají léčivé účinky – zázvor zejména podporuje trávení, proto je používá na odlehčení těžkých, tučných...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5454
12. prosinec 2010
diskuze

Jak přežít svátky bez úhony na těle i na duši

....To nejdůležitější na konec - strava nám pomáhá v udržení idelání váhy až ze 70%. Problém je v tom, že vánoční svátky jsou zejména o tom dopřát si věci, které si po zbytek roku odpíráme. Takže nebudeme radit, jak se laskominám vyhnout, ale jak svému ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4441
21. listopad 2010
diskuze (2)
Tisk

Javorový sirup (maple syrup)


Většina z nás má slabost pro sladké. Většina z nás také ví, že sladit bílým (rafinovaným) cukrem není zdravé, neboť nám kazí pleť i zuby a není nejsnadněji stravitelnou potravinou. Jedním ze zdravějších a stravitelnějších způsobů slazení je používání třtinového cukru nebo v poslední době nabývá na popularitě javorový sirup.

Lívence s javorovým sirupemJavorový sirup je přírodní sladidlo a vyrábí z mízy javorů. Má obrovkou škálu použití: můžete jej přímo dát třeba na lívance nebo zmrzlinu, běžně se používá i jako součást pečení nebo při přípravě dezertů.

Především se javorový sirup vyrábí v Kanadě – ve všech 10 kanadských provincích a 3 teritoriích, nicméně může být získán všude, kde rostou javory. Jako zdroj sirupu může být použita většina javorů (je jich přes 200 druhů), ale nejpreferovanějšími druhy jsou javor cukrový (Acer saccharum) a černý javor (Acer nigrum). Právě Kanada patří k největším producentům javorového sirupu na světě (až 75%), zejména oblast Quebeku, kde se jeho výroba stala součástí tamní kultury.

Javorový sirup se sklízí tak, že se do kmenu javoru (který má tloušťku nad 25 cm, ale lépe nad 30 cm) navrtají díry, kterými se nechává pomocí trubičky, příp. s kohoutkem, stékat javorovájavorový sirup výroba míza do připravené nádoby. „Čepovací“ sezóna v závislosti na oblasti začíná koncem ledna a může trvat až do dubna. Nasbíraná míza se posléze vaří, aby se odstranila voda a hmota pořádně zhoustla. Na 1 litr javorového sirupe se vyžaduje přibližně 40 litrů mízy! V Čechách (platí i pro Moravu a Slezsko) však pozor – navrtání místních javorů by bylo hodnoceno jako přestupek a hrozila by vám pokuta.

Javorový sirupStupně odpovídají době v sezóně, kdy byl sirup dělán. Obecně platí, že čím je sirup světlější, tím je kvalitnější, má jemnější a sladší chuť, a je dražší. Stupeň A - světlý jantar - je sirup z brzkého období a je nejkvalitnější, zatímco stupeň B je z pozdního období a je primárně užíván na vaření a pečení. Setkat se můžete i se stupněm C, který označuje tmavý sirup se silnou příchutí, příp. se stupněm D.

V obchodech se můžete také setkat s napodobeninami javorového sirupu, které jednoznačně poznáte podle ceny. Mohou mít nízký anebo žádný obsah javorového sirupu.

Níže jsou uvedeny výživové hodnoty javorového sirupu. Ve sloupci napravo najdete několik báječnách receptů, při kterých toto přírodní sladidko můžete použít a které chutnají skvěle!

Javorový sirup

Výživná hodnota na 100 g

Energie 260 kcal 1090 kJ
sacharidy 67.09 g

z toho
- cukry 59.53 g

- vláknina 0 g
tuk 0.20 g
bílkoviny
thiamin (vitamín B1) 0.006 mg 0 %
riboflavin (vitamín B2) 0.01 mg 1 %
niacin (vitamin B3) 0.03 mg 0 %
kyselina pantotenová (B5) 0.036 mg 1 %
vitamín B6 0.002 mg 0 %
vápník 67 mg 7 %
železo 1.20 mg 10 %
hořčík 14 mg 4 %
Fosfor 2 mg 0 %
Draslík 204 mg 4 %
Zinek 4.16 mg 42 %

% odpovídá doporučené denní dávce pro dospělé.

Zdroj: USDA databáze

Autor: K.
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 6433
28. září 2010
diskuze

Sezónní ovoce - švestky

...V kosmetice se využívají např. švestkové silice, které se objevují ve vonných kompozicích parfémů nejprestižnějších značek. Slivoňový výtažek se používá při výrobě přírodní kosmetiky (do sprchových gelů, krémů a vlasových...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5426
6. září 2009
diskuze

7 nejzdravějších potravin

...Níže uvedených 7 potravin nám samo o sobě velmi prospívá, např. sušené švestky často používáme při problémech se zácpou, zatímco špenát nám pomáhá posilovat paměť a brání proti Alzheimerově chorobě...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 8534
26. červenec 2009
diskuze

Desítka prohřešků, které dělají ve výživě aktivní lidé

Přestože aktivní lidé obvykle kladou velký důraz na svůj fitness režim – správné kardiovaskulární cvičení, silový trénink, strečink – mohou dělat zásadní chyby ve svém jídelníčku. Pokud nedodáváte tělu správné živiny, může to ovlivnit všechny výhody...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 7826
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]