Většina z nás má slabost pro sladké. Většina z nás také ví, že sladit bílým (rafinovaným) cukrem není zdravé, neboť nám kazí pleť i zuby a není nejsnadněji stravitelnou potravinou. Jedním ze zdravějších a stravitelnějších způsobů slazení je používání třtinového cukru nebo v poslední době nabývá na popularitě javorový sirup.
Javorový sirup je přírodní sladidlo a vyrábí z mízy javorů. Má obrovkou škálu použití: můžete jej přímo dát třeba na lívance nebo zmrzlinu, běžně se používá i jako součást pečení nebo při přípravě dezertů.
Především se javorový sirup vyrábí v Kanadě – ve všech 10 kanadských provincích a 3 teritoriích, nicméně může být získán všude, kde rostou javory. Jako zdroj sirupu může být použita většina javorů (je jich přes 200 druhů), ale nejpreferovanějšími druhy jsou javor cukrový (Acer saccharum) a černý javor (Acer nigrum). Právě Kanada patří k největším producentům javorového sirupu na světě (až 75%), zejména oblast Quebeku, kde se jeho výroba stala součástí tamní kultury.
Javorový sirup se sklízí tak, že se do kmenu javoru (který má tloušťku nad 25 cm, ale lépe nad 30 cm) navrtají díry, kterými se nechává pomocí trubičky, příp. s kohoutkem, stékat javorová
míza do připravené nádoby. „Čepovací“ sezóna v závislosti na oblasti začíná koncem ledna a může trvat až do dubna. Nasbíraná míza se posléze vaří, aby se odstranila voda a hmota pořádně zhoustla. Na 1 litr javorového sirupe se vyžaduje přibližně 40 litrů mízy! V Čechách (platí i pro Moravu a Slezsko) však pozor – navrtání místních javorů by bylo hodnoceno jako přestupek a hrozila by vám pokuta.
Stupně odpovídají době v sezóně, kdy byl sirup dělán. Obecně platí, že čím je sirup světlější, tím je kvalitnější, má jemnější a sladší chuť, a je dražší. Stupeň A - světlý jantar - je sirup z brzkého období a je nejkvalitnější, zatímco stupeň B je z pozdního období a je primárně užíván na vaření a pečení. Setkat se můžete i se stupněm C, který označuje tmavý sirup se silnou příchutí, příp. se stupněm D.
V obchodech se můžete také setkat s napodobeninami javorového sirupu, které jednoznačně poznáte podle ceny. Mohou mít nízký anebo žádný obsah javorového sirupu.
Níže jsou uvedeny výživové hodnoty javorového sirupu. Ve sloupci napravo najdete několik báječnách receptů, při kterých toto přírodní sladidko můžete použít a které chutnají skvěle!
Javorový sirup
Výživná hodnota na 100 g |
Energie 260 kcal 1090 kJ |
sacharidy
| 67.09 g |
z toho - cukry 59.53 g |
- vláknina 0 g |
tuk
| 0.20 g |
bílkoviny
| |
thiamin (vitamín B1) 0.006 mg |
0 % |
riboflavin (vitamín B2) 0.01 mg |
1 % |
niacin (vitamin B3) 0.03 mg |
0 % |
kyselina pantotenová (B5) 0.036 mg |
1 % |
vitamín B6 0.002 mg |
0 % |
vápník 67 mg |
7 % |
železo 1.20 mg |
10 % |
hořčík 14 mg |
4 % |
Fosfor 2 mg |
0 % |
Draslík 204 mg |
4 % |
Zinek 4.16 mg |
42 % | |
% odpovídá doporučené denní dávce pro dospělé.
Zdroj: USDA databáze |