2. květen 2001 | Získání pěkné štíhlé postavy bez přebytečných tukových zásob docílíme v první řadě především dostatečným energetickým výdejem a vyváženou racionální stravou. | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
28. březen 2001 | Voda potlačuje chuť k jídlu a pomáhá organismu při metabolismu tukových zásob. Studie ukázaly, že snížení příjmu vody způsobuje zvýšené ukládání tuku, a zvýšeným příjmem vody tedy lze snížit zásoby tuku.... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
2. březen 2001 | Alkohol (míníme tvrdý alkohol - nikoli pivo či víno v přijatelné míře) poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie. To znamená, že nemá žádný výživný účinek na náš organismus. Z 1 gramu získáme až 7 cal, což ... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
27. únor 2001 | Zde Vám uvádíme příklady jednotlivých typů jídel, které můžete konzumovat v průběhu dne - snídaně, svačiny, oběd, večeře. Jsou to všechno nízkotučná jídla, která obsahují všechny hlavní složky, která mají být ve stravě přítomny. | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
26. únor 2001 | Správná výživa musí krýt požadavky organismu k zabezpečení všech jeho biologických funkcí. Veškerou energii organismus přijímá potravou, přičemž platí zákon zachování hmoty a energie, platí tedy, že kolik energie organismus přijme, tolik je zapotřebí ... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
22. únor 2001 | Jedna libra (0,453 kg) odpovídá asi 3500 kalorií (cal). Zjednodušeně se dá říct, že chcete-li zhubnout přibližně půl kilogramu za týden, měli by jste snížit spotřebu kalorií o 3500 /týden. Příjem méně než 1500 cal/den sniží bazální metabolismus a tím... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
16. únor 2001 | Minerální látky jsou na rozdíl od vitamínů anorganickými látkami, ale ani ony nevyžadují trávení. Některé minerály jsou přítomny v játrech, jiné jsou obsaženy v potravinách, které denné konzumujeme. Rozdělují se na dvě skupiny: (majoritní) minerály a ... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
16. únor 2001 | Voda v organismu slouží jednak jako regulátor teploty (brání přehřátí organismu - pocení), eliminace odpadních látek (moč), jednak je důležitá při buněčných procesech (intracelulární - součástí buněk, extracelulární - rozpouštědlo minerálů, vitamínů, ... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
14. únor 2001Vitamíny
Vitamíny jsou organické sloučeniny důležité pro růst a údržbu organismu a pro zlepšení zdravotního stavu; hrají důležitou úlohu v mnohých biochemických reakcích organismu, většinou jako katalyzátory. Nevyžadují trávení a jsou přímo absorbovány do krevního oběhu. Z hlediska rozpustnosti dělíme vitamíny na dvě skupiny - rozpustné ve vodě (hydrofilní) a rozpustné v tucích (lipofilní). Vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) jsou ukládány v játrech a v tělesném tuku. Nadbytek těchto vitamínů může vést k toxicitě jater. Vitamíny rozpustné ve vodě tělo nepřechovává. Nadbytek těchto vitamínů je vyloučen ledvinami, ale byla zjištěna toxicita např. u niacinu, vitaminů C a B6. Velký přebytek vitamínů se nazývá hypervitaminóza, jejich nedostatek hypovitaminóza až avitaminóza. Přísun vitamínů v základní potravě může být sice dostatečný, ale skladováním nebo kuchyňskou úpravou je často znehodnocujeme a vytváříme tím jejich nedostatek. Následující tabulka ukazuje doporučené denní dávky (DDD) jednotlivých vitamínů:
vitamíny rozpustné v tucích |
|
DDD |
úkol |
zdroje |
A - retinol |
1000 mg |
zrak, pokožka, vlasy, růst, obnova buněk, antioxidační účinky |
žloutky, mléko, máslo, žlutě a tmavě zeleně zbarvená zelenina (mrkev, nať petržele, špenát...), oranžově zbarvené ovoce (meruňky, broskve, meloun...) |
D - kalciferol |
5 mg |
struktura kostí a zubů, vstřebání vápníku |
vystavení slunečnímu záření, vejce, ryby |
K - fytomenadion |
65-80 mg |
srážlivost krve, růst kostí |
vejce, listová zelenina, luštěniny, ořechy, rajčata |
E - tokoferol |
20 mg |
protirakovinéé a antioxidační účinky, obnova reprodukčních buněk (spermie, vajíčka), nervový systém |
obilné klíčky, rostlinné oleje, ořechy, čočka, sója |
vitamíny rozpustné ve vodě |
C - kyselina askorbová |
30 mg |
protirakovinné a antioxidační účinky, vstřebání železa, obranné látky, ... |
citrusové plody, rajčata, brambory šípky, zelená paprika, rybíz, křen, kiwi |
B1 - thiamin |
1,5 mg |
metabolismus sacharidů, nervový systém |
pivní kvasnice, pšeničné klíčky, piniová jádra, celozrnné obiloviny |
B2 - riboflavin |
1,9 mg |
podporuje růst organismu, metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů |
řasy, pivní kvasnice, mléko, vejce, ořechy, ryby |
B3 - niacin (vitamín PP) |
19 mg |
hladina cholesterolu, metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů, nervová soustava |
pivní kvasnice, celozrnné obiloviny, ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny (především v sóji), med |
B6 - pyridoxin |
2 mg |
seratonin (regulace náladovosti), metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek |
pšeničné klíčky, ořechy, celozrnné potraviny, sója, avokádo, med, luštěniny, zelenina, ryby |
B12 - kyanokobalamin |
2 mg |
krvetvorba, nervový systém, obnova tkání, genetika |
řasy, pivní kvasnice (pivo), játra, vejce, ryby, tvaroh, fazole |
kyselina listová |
200 mg |
krvetvorba, genetika |
zelenina (špenát, chřest, hlávkový salát, čekanka, avokádo), banány, pomeranče, ořechy |
kyselina pantotenová |
7 mg |
metabolismus, součást koenzymu A, nervový systém |
celozrnné potraviny, vejce, zelenina, maso, kvasnice |
(H -) biotin |
100 mg |
růst dětí, metabolismus glukozy |
žloutek, mléko, ořechym hrách, banány, květák, špenát |
(P - bioflavonoidy |
|
protirakovinné účinky, aktivace a udržení vitamínu C (citrin) |
rybíz, pohanka, borůvky, švestky, hrozny, šípky - barevné ovoce a zelenina) | | <-- náhled článku | čtenost článku:  |
|
7. únor 2001 | Cholesterol patří do stejné chemické skupiny jako steroidy a je příbuzný tukům. Je velmi důležitý při tvorbě buněčných membrán, obalů nervových vláken, pohlavních hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D. Je nutno si však uvědomit, že ne všechen... | celý článek ---> | čtenost článku:  |
|
| |