Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
8. květen 2011
diskuze
Tisk

Kde vzít energii na celý den?


Také se vám občas stane, že nemáte dostatek energie a potřebujete nějaký životabudič? Po čem v tomto případě sáhnete? Většina z nás asi po potravinách, které obsahují bílý cukr dodávající nám rychlou energii (že by čokoláda?). Jenomže cukr a bílá mouka nám dodají energii na chvíli, po jejich konzumaci cítíme příval energie s tím, jak se nám zvedá hladina cukru v krvi, ale s jejím poklesem přichází pocit ospalosti a malátnosti. Je čas na další příval energie. Na stejném principu fungují energetické a kofeinové nápoje. Abychom se vyhli tomuto bludnému kruhu, měli bychom se zamyslet nad jiným způsobem probuzení našeho organismu.

Dva důležité pojmy si spojme s potravinami, které nám dobijí baterky. Prvním z nich jsou komplexní sacharidy, druhým je hořčík.

Komplexní sacharidy
Tyto sacharidy na rozdíl od těch jednoduchých (cukrů) udržují hladinu cukru v krvi po delší dobu. Najdeme je v celozdrnných potravinách, zelenině, ovoci a luštěninách. Proto je důležité potraviny s komplexními sacharidy zařadit do našeho jídelníčku v první polovině našeho dne, zejména na snídani, kdy nás nastartují a drží naše tělo v chodu po dlouho dobu. Mohou to být např. ovesné vločky nebo celozrnné pečivo.

Hořčík
Hořčík je minerálem, který je dobrým pomocníkem při mnoha procesem v našem těle. Pomáhá správně využívat energii a regulovat hladinu cukru v krvi. Mimoto působí při udržení svalového tonusu (při nedostatku hořčíku můžete mít křeče). Hořčík je obsažen v semínkách, ořechách, luštěniných (např. fazole), rybách, často jsou jím doplněny některé minerální vody. Podobně jako horčík byste měli tělu pravidelně doplňovat také selen, draslík a železo.

Pokud byste chtěli tipy na ověřené životabudiče, můžete se inspirovat v následujícím přehledu:

OřechyOřechy
zejména vlašské – kromě selenu, železa a zinku obsahují také vitamíny E a skupiny B a důležité nenasycené mastné kyseliny. Pomáhají ledvinám, střevní peristaltice a při snižování cholesterolu.

Banány
Ve své zralé podobě obsahují dobře stravitelné sacharidy, které jsou výborným zdrojem energie. Také draslík v nich obsažen posiluje srdeční činnost, ovlivňuje funkci svalů a nervů. Banánovník

Červená paprika
Díky vysokému obsahu vitamínu C posiluje imunitu, má antioxidační účinky. Navíc vitamín C pomáhá lepšímu vstřebávání železa.

Žitný chléb a jiné celozrnné potraviny
Jsou skvělým zdrojem dlouhodobé energie a obsahují vitamíny skupiny B, které napomáhají uvolňování další energie z potravy.

Čočka
Zelená a hnědá čočka dodávají nejenom energii, ale také množství železa, hořčíku a vitaminů skupiny B. Rovněž obsahují selen a antioxidanty, snižující riziko vzniku rakoviny.

Sardinky
Vysoký obsah jodu, železa, zinku, nenasycených mastných kyselin a vitamínů skupiny B (zejména B12) jsou pozitivem těchto maličkých tučných rybiček. Pokud ale nechcete podporovat likvidaci mořské fauny, nahradíte je výše uvedenými domácími produkty.

Voda
Za únavou se často může skrývat nedostatek vody. Voda je při hospodaření s energií nenahraditelným prvkem, a proto je nezbytné nezapomínat na dostatečný pitný režim!

Všechny tyto potraviny nám pomáhají v udržení dostečné energie po celý den, ale nesmíme zapomínat na pravidelné jídlo s dostatkem bílkovin. Zejména v odpoledních hodinách již energii ve formě dlouhodobých sacharidů tolik nepotřebujeme a naopak organismus vyžaduje stavební látky pro regeneraci. Proteiny také pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, proto maso, sýry, mléčné výrobky, vejce apod. by měly doprovázet každý pokrm, ve větší míře pak s blížícím se večerem.

Autor: Katka
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 6574
19. duben 2011
diskuze

Zdravá strava o Velikonocích

...Vraťme se do historie k původním staročeským zvykům a hledejme v nich trochu inspirace. Základem je vycházet z tradičních potravin, které odpovídají dané sezóně – to znamená začátku jara, což je dnes módním trendem (který nezbývá než s radostí ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4403
7. březen 2011
diskuze

Pomáhá alkohol při dietě či škodí?

...odbourání alkoholu je nejen nedostatek cukru v krvi a minimální spalování tuků. A logicky z toho plyne, že pokud před tučným jídlem popíjíme alkohol, játra nestačí přijatý tuk zpracovávat a ten se rovnou ukládá do tukových zásob, což je nejsnadnější...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 6238
20. únor 2011
diskuze

Koření pro hubnutí

...Výrazným pomocníkem se proto může stát koření, které nejenže jídlo zpestří, ale také pomůže zabránit ukládání tuků či je dokonce spalovat. Pro trávení ostrejšího jídla (ochuceného např. kari kořením) tělo vyžaduje více energie, můžeme tedy spálit ...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5570
23. leden 2011
diskuze

Zázvorem proti chřipce a nachlazení

...Oddenky rostliny zázvor se vyznačují palčivou a ostrou chutí, která je dána přítomností olejů s aromatickými látkami (kterých je až 640). Mají léčivé účinky – zázvor zejména podporuje trávení, proto je používá na odlehčení těžkých, tučných...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5454
12. prosinec 2010
diskuze

Jak přežít svátky bez úhony na těle i na duši

....To nejdůležitější na konec - strava nám pomáhá v udržení idelání váhy až ze 70%. Problém je v tom, že vánoční svátky jsou zejména o tom dopřát si věci, které si po zbytek roku odpíráme. Takže nebudeme radit, jak se laskominám vyhnout, ale jak svému ..
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4441
21. listopad 2010
diskuze (2)

Javorový sirup (maple syrup)

...Jedním ze zdravějších a stravitelnějších způsobů slazení je používání třtinového cukru nebo v poslední době nabývá na popularitě javorový sirup. Především se javorový sirup vyrábí v Kanadě – ve všech 16 kanadských státech a 4 kanadských ...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 6433
28. září 2010
diskuze

Sezónní ovoce - švestky

...V kosmetice se využívají např. švestkové silice, které se objevují ve vonných kompozicích parfémů nejprestižnějších značek. Slivoňový výtažek se používá při výrobě přírodní kosmetiky (do sprchových gelů, krémů a vlasových...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5426
6. září 2009
diskuze

7 nejzdravějších potravin

...Níže uvedených 7 potravin nám samo o sobě velmi prospívá, např. sušené švestky často používáme při problémech se zácpou, zatímco špenát nám pomáhá posilovat paměť a brání proti Alzheimerově chorobě...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 8534
26. červenec 2009
diskuze

Desítka prohřešků, které dělají ve výživě aktivní lidé

Přestože aktivní lidé obvykle kladou velký důraz na svůj fitness režim – správné kardiovaskulární cvičení, silový trénink, strečink – mohou dělat zásadní chyby ve svém jídelníčku. Pokud nedodáváte tělu správné živiny, může to ovlivnit všechny výhody...
Autor: K.
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 7826
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]