Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
16. prosinec 2012
diskuze

Dětská výživa

...Dnešní trh je zahlcen výrobky pro děti, které všemožnými způsoby lákají zákazníka, aby y si je koupil – pestré barvy, dětské hračky a spousta přidaných vitaminů a minerálních látek, o které by vaše dítě, alespoň podle výrobců, rozhodně nemělo být ...
Autor: Bc. Renata Křivohlavá
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4486
9. prosinec 2012
diskuze

Vždyť se to po Novém roce dožene!

...A to jsme teprve na začátku.... Během Štědrého dne raději vůbec nejíme, mimo jiné i proto, abychom viděli „zlaté prasátko“. (My ho uvidíme... když se po Novém roce podíváme do zrcadla!) A při štědrovečerní večeři se pak pěkně vánočně přejíme – ...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4719
17. listopad 2012
diskuze (2)

Výživa ženy v těhotenství

U ženy s normální hmotností je optimální hmotnostní přírůstek 10-12 kg, u ženy s podváhou je to kolem 14 kg a u obézní ženy je optimální přírůstek na konci těhotenství kolem 4-8 kg....
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3961
28. říjen 2012
diskuze

Výživa ženy v období před otěhotněním

...Výskyt skrytého nedostatku železa v prvních dvou trimestrech těhotenství je spojován s dvojnásobně vyšším rizikem předčasného porodu a až trojnásobně zvýšeným rizikem potratu a nízké porodní hmotnosti novorozence. Proto se v rámci primární prevence...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3902
18. červen 2012
diskuze (2)

Stevie - zázračné sladidlo?

...Možná jste již v této souvislosti o ní slyšeli, a to právě před nedávnem, kdy konečně koncem roku 2011 Evropská unie schválila její využití jako přírodního sladidla. Takže letos i jeden z našich předních výrobců slazených nápojů zahajuje prodej ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3832
20. duben 2012
diskuze
Tisk

Vejce, jak ho neznáme


Vejce představují významný zdroj plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné, a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin) v naší stravě. Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.

Vejce a jeho vliv na hladinu cholesterolu

Panují obavy, že konzumace vajec, resp. vaječného žloutku, který obsahuje mnoho cholesterolu (slepičí vejce 431 mg na 100 g jedlého podílu[1]), přispívá ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a tím ke zvýšení rizika vzniku srdečních a cévních onemocnění. Cholesterol v potravinách však ve většině případů neovlivňuje jeho hladinu v krvi tolik, jako druh a množství snědeného tuku, s výjimkou osob citlivých na vyšší příjem cholesterolu. Je to způsobenou látkou zvanou lecitin, jež je spolu s cholesterolem součástí vaječného žloutku. Lecitin významně snižuje množství cholesterolu vstřebaného střevní stěnou, a tedy množství cholesterolu, který přechází do krevního řečiště.[2] Současné poznatky ukazují, že konzumace vajec jako součást zdravé a vyrovnané stravy nemá u většiny osob vliv na významné zvýšení hladiny krevního cholesterolu. Ve studiích, které sledovaly, vliv potravy na srdeční onemocnění nebyly zjištěny vazby na pravidelnou konzumaci vajec (do šesti vajec týdně) ani u lidí s vyšší hladinou cholesterolu. [3,4]

Vejce a jeho vliv na zrak

Vaječný žloutek obsahuje také karotenoidy lutein a zeaxanthin, které jsou jedním z faktorů snižující riziko vzniku makulární degenerace. Makulární degenerace je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Podle kanadské studie Beaver Dam Eye Study postihuje věkem podmíněná makulární degenerace zhruba 56 % lidí starších 65 let. Odborníci varují, že během následujících 25 let by se počet nemocných mohl vzhledem k nezdravému životnímu stylu a stárnoucí populaci až ztrojnásobit. Některé studie ukazují, že konzumace jednoho vejce denně, může zvýšit hladinu luteinu v krvi až o 20-30% [5]. Přičemž v jedné ze studií bylo při konzumaci šesti vajec týdně po dobu 12 týdnů zároveň prokázáno zvýšení hladiny zeaxanthinu a zvýšení optické density makulárního pigmentu [6], což zároveň pomohlo snížit intenzitu očního stresu vlivem slunečního světla.

Tipy:

  • Čerstvé vejce poznáme tak, že je ponoříme do misky se studenou vodou. Čerstvé zůstává ležet „naplocho“. Zůstane-li vejce ve vodě „na výšku“, není již čerstvé a je možno je použít jen např. do pečiva.
  • Vařené vejce se pozná od syrového tak, že je na rovné ploše roztočíme. Točí-li se rychle, je vejce již uvařené. Čerstvé vejce se nám nepodaří úspěšně roztočit.
  • Než dáme syrové vejce do nějakého těsta atd., každé rozklepneme zvlášť do hrnečku nebo misky a prověříme zrakem a čichem, zda je v pořádku. Nepokazíme tak rovnou celý pokrm.
  • Tuhý sníh se nám podaří ušlehat tehdy, použijeme-li vejce přímo z chladničky a ke každému bílku přidáme pár zrnek soli. Zbylé žloutky dáme hned do polévky nebo do těsta či pudinku. Neskladujeme je, vystavovali bychom se tak ohrožení závažnou infekcí – salmonelózou.
  • Aby vejce při vaření nepopraskala, aspoň hodinku před vařením je vyjmeme z chladničky. Každé vejce na obou vrcholech napíchneme jemnou jehlou. Vejce se nám pak i lépe po zchlazení ve studené vodě loupou.

Literatura:
1. Centrum pro databázi složení potravin;
http://www.czfcdb.cz/potraviny/?id=78
2. University Science article on eggs and cholesterol [online]. Unisci.com, 2001-10-29, [cit. 2010-01-10];
http://www.unisci.com/stories/20014/1029013.htm
3. Hu FB et al. (1999). A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. Journal of the American Medical Association 281:1387-1394.
4. Song WO & Kerver JM. (2000). Nutritional contribution of eggs to American diets. Journal of the American College of Nutrition 19:556S-562S.
5.
http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/band155/b155-6.html
6. Wenzel AJ et al. (2006). A 12-wk egg intervention increases serum zeaxanthin and macular pigment optical density in women. The Journal of Nutrition 136:2568-2573.

------------------------------

Něco o autorce:
Gabriela Sadíllková - výživová poradkyně. Kvalifikaci jako Poradce pro výživu získala v akreditovaném vzdělávacím zařízení MAHRA, spol. s r.o. po absolvování rekvalifikačního kurzu Výživový poradce a sportovní dietolog v roce 2011.

Autor: Gabriela Sadílková
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 3687
1. duben 2012
diskuze

Jak o Velikonocích přibrat co nejméně

... Sladké velikonoční pokrmy je vhodné konzumovat v malém množství nejlépe k snídani nebo dopolední svačině. Vyvarujte se jejich mlsání a uždibování mezi jídly. Domácí prostředí si upravte tak, aby vás zbytečně nelákalo ke zvýšené konzumaci jídla. ...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3421
18. prosinec 2011
diskuze

Bílý cukr nepatří do naší kuchyně

...Důvodem je jeho složení a náročnost jeho trávení. Bílý cukr se vyrábí rafinací (čistěním) z cukrové třtiny a cukrové řepy. Při složitém postupu praní, louhování, vaření, odpařování atd. se vstupní suroviny zbavují různých přísad a nečistot a ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4547
23. říjen 2011
diskuze (1)

Denní příjem bílkovin (proteinů)

...V poslední době se můžete setkat s dietami, které doporučují zvýšený příjem bílkovin na úkor tuků a sacharidů. I v doporučeních výživových poradců se často objevuje zvýšit obsah proteinů v našem jídelníčku.Jak to tedy s bílkovinami...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5522
10. červenec 2011
diskuze

Potraviny pro zdraví - borůvky

Borůvka (brusnice borůvka) patří podle nejnovějších klasifikací mezi 25 superpotravin, protože je významnou léčivou rostlinou. Je zdrojem antioxidantů, které působí preventivně proti rakovině. Protože nyní nastává období, kdy borůvky dozrávají,...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4381
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]