Nastavit jako výchozí stránku (HomePage) Uložit mezi oblíbené stránky (Favorites)

novinky
akce
články
výživa
listárna
choreografie
hudba
odkazy
inzerce
obchod
fitcentra
soutěže

registrace

info
 
Google
pagerank
3D FITNESS Smart Fitness Academy Praha Daniel Muller FACE CZECH ACADEMY


uživatelské jméno
heslo

zapomněli
jste heslo?
výživa
16. prosinec 2012
diskuze
Tisk

Dětská výživa


ElixirKvalita stravy v dětském věku je nesmírně důležitá a může ovlivnit zdraví organismu na celý život. Pokud se v dětství výživa zanedbá, může to mít celoživotní dopad na zdraví dospělého člověka.

Dnešní trh je zahlcen výrobky pro děti, které všemožnými způsoby lákají zákazníka, aby y si je koupil – pestré barvy, dětské hračky a spousta přidaných vitaminů a minerálních látek, o které by vaše dítě, alespoň podle výrobců, rozhodně nemělo být ošizeno.
Věty jako „…pro zdraví dětem…, …pro zdravé a silné kosti…, …doplněno o vitamíny a minerální látky…“ a jiné získají vaši pozornost a vy tak dané výrobky v dobré vůli koupíte vašemu raráškovi. Bohužel málokdy je takto označená potravina natolik kvalitní, aby dodala malému tělíčku opravdu potřebné živiny.

Pokud chcete pro své dítě to nejlepší, začněte číst složení a snažte se co nejvíce omezit cukr, a to i v podobě glukozovo-fruktozového sirupu, třtinového cukru či umělých sladidel. Cukr překyseluje organismus a podněcuje u dětí hyperaktivitu a následnou nesoustředěnost.
Dále doporučujeme limitovat v potravinách obsah emulgátorů a složek, kterým nerozumíte.
A poslední věcí, na kterou je třeba si dát zvýšený pozor, je obsah tuků v potravinách. Děti sice potřebují dostatek energie, aby správně rostly, ale je špatně, pokud by měla energie plynout z příliš tučných jogurtů, sladkostí, smažených jídel či uzenin. Všechny tyto pokrmy mají jedno společné, a tím jsou špatné tuky, které ani vám ani vašemu dítěti rozhodně neprospějí.

To, že vaše dítě netrpí nadváhou či obezitou, ještě neznamená, že může jíst nezdravé a tučné věci.

Co tedy dítěti dát, aby bylo zdravé a správně rostlo?

  1. Ke každému jídlu kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny. Pokud bude třeba, snažte se pokrm ovocem či zeleninou lákavě ozdobit.
  2. Místo mléka zakysaný mléčný výrobek bez cukru a barviv, který můžete dochutit medem či ovocem. Je zbytečné dítě učit nepřirozené sladké chuti. Vhodný je jogurt do 4% tuku v sušině, kefír a acidofilní mléko.
  3. Zdravé sladkosti. Pokud bude potomek vyžadovat sladkost, nejlepší variantou je čerstvé či sušené ovoce, u větších dětí různé oříšky a semínka (nepražená, nesolená), ořechové/ amarantové/ kokosové/ ovocné tyčinky, sušenky ze špaldové a jiné celozrnné mouky slazené kokosovým cukrem či agáve/javorovým sirupem/sladem. Výbornou volbou jsou i přesnídávky, dejte ale pozor na složení, mnohdy jsou doslazované cukrem.
  4. Co na snídani? Vločky s jogurtem a ovocem nebo pečivo se sýrem a zeleninou jsou trefou do černého. Vyvarujte se sladkých cereálií.
  5. Na svačinku kousek ovoce, mléčného výrobku, zdravá tyčinka či například domácí přesnídávka s amarantovými piškoty.
  6. Oběd mají děti většinou ve škole a jeho složení je jen stěží ovlivnitelné. Školákovi ale můžete dát do batohu porci čerstvé zeleniny k doplnění obědu.
  7. Večeře – pokud nebyl teplý oběd, měla by být teplá alespoň večeře. V nápaditosti se meze nekladou. Čeho se ale vždy vyvarovat - jídel typu fast food (pizza, burger, kebab, čína a jiné), uzenin a smažených pokrmů (řízek, smažený sýr, hranolky, krokety atd.).
  8. Nejvhodnější přílohou jsou brambory a opravdu celozrnné obiloviny (např. špalda, quinoa, kamut, jáhly, bulgur).
  9. Přivykejte své děti na ryby a mořské plody, jež jsou cenným zdrojem jódu, omega-3 mastných kyselin a kvalitní bílkoviny, naopak v jejich ale i svém jídelníčku omezte konzumaci červených druhů mas, jako je vepřové a hovězí maso. Uzeniny jsou absolutně nevhodné!
  10. Minimálně 1x týdně mějte luštěniny. Skvělá a zároveň velmi rychlá je polévka z červené čočky, luštěninové kaše, karbanátky (např. falafel), saláty a pomazánky (např.hummus).
  11. Pitný režim – nevhodné jsou perlivé sladké nápoje, méně vhodné jsou pak kupované ovocné džusy, při jejichž výrobě se ztratí téměř všechny vitaminy a enzymy. Doporučujeme naučit dítě pít vodu (s citrónem), ovocné/bylinné čaje či ředěné čerstvě vymačkané šťávy.

Pokud bude mít vaše dítě pestrý jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu s minimálním množstvím nezdravých sladkostí, každý den alespoň chvilku pohybu a dostatek odpočinku, nemusíte se o jeho správný vývoj obávat :-).

Bc. Renata Křivohlavá
nutriční terapeut a sportovní dietolog
Elixír studio - moderní pohybové studio a výživová poradna nového věku

Autor: Bc. Renata Křivohlavá
<-- náhled článkučtenost článku: Počet zobrazení: 4420
9. prosinec 2012
diskuze

Vždyť se to po Novém roce dožene!

...A to jsme teprve na začátku.... Během Štědrého dne raději vůbec nejíme, mimo jiné i proto, abychom viděli „zlaté prasátko“. (My ho uvidíme... když se po Novém roce podíváme do zrcadla!) A při štědrovečerní večeři se pak pěkně vánočně přejíme – ...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4655
17. listopad 2012
diskuze (2)

Výživa ženy v těhotenství

U ženy s normální hmotností je optimální hmotnostní přírůstek 10-12 kg, u ženy s podváhou je to kolem 14 kg a u obézní ženy je optimální přírůstek na konci těhotenství kolem 4-8 kg....
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3916
28. říjen 2012
diskuze

Výživa ženy v období před otěhotněním

...Výskyt skrytého nedostatku železa v prvních dvou trimestrech těhotenství je spojován s dvojnásobně vyšším rizikem předčasného porodu a až trojnásobně zvýšeným rizikem potratu a nízké porodní hmotnosti novorozence. Proto se v rámci primární prevence...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3857
18. červen 2012
diskuze (2)

Stevie - zázračné sladidlo?

...Možná jste již v této souvislosti o ní slyšeli, a to právě před nedávnem, kdy konečně koncem roku 2011 Evropská unie schválila její využití jako přírodního sladidla. Takže letos i jeden z našich předních výrobců slazených nápojů zahajuje prodej ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3791
20. duben 2012
diskuze

Vejce, jak ho neznáme

Vejce představují významný zdroj plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné, a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin) v naší stravě. Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3646
1. duben 2012
diskuze

Jak o Velikonocích přibrat co nejméně

... Sladké velikonoční pokrmy je vhodné konzumovat v malém množství nejlépe k snídani nebo dopolední svačině. Vyvarujte se jejich mlsání a uždibování mezi jídly. Domácí prostředí si upravte tak, aby vás zbytečně nelákalo ke zvýšené konzumaci jídla. ...
Autor: Gabriela Sadílková
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 3386
18. prosinec 2011
diskuze

Bílý cukr nepatří do naší kuchyně

...Důvodem je jeho složení a náročnost jeho trávení. Bílý cukr se vyrábí rafinací (čistěním) z cukrové třtiny a cukrové řepy. Při složitém postupu praní, louhování, vaření, odpařování atd. se vstupní suroviny zbavují různých přísad a nečistot a ...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4498
23. říjen 2011
diskuze (1)

Denní příjem bílkovin (proteinů)

...V poslední době se můžete setkat s dietami, které doporučují zvýšený příjem bílkovin na úkor tuků a sacharidů. I v doporučeních výživových poradců se často objevuje zvýšit obsah proteinů v našem jídelníčku.Jak to tedy s bílkovinami...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 5459
10. červenec 2011
diskuze

Potraviny pro zdraví - borůvky

Borůvka (brusnice borůvka) patří podle nejnovějších klasifikací mezi 25 superpotravin, protože je významnou léčivou rostlinou. Je zdrojem antioxidantů, které působí preventivně proti rakovině. Protože nyní nastává období, kdy borůvky dozrávají,...
Autor: Katka
celý článek --->čtenost článku: Počet zobrazení: 4335
 
Recepty
 
Zdravé recepty na Vánoce
Ořechová kolečka
Ovesné sušenky
Celozrnná linecká kolečka
Vejce s omáčkou z rajčat
Vaječná pomazánka
Jehněčí kotlety v ostré omáčce
Velikonoční nádivka jinak
Pučálka
Velikonoční kopřivová nádivka
Hrnečkový jáhlový beránek
Zázvorový čaj
Glazovaná mrkev s javorovým sirupem a hořčicí
Pletenec s javorým sirupem a pekanovými ořechy
Palačinky s javorovým sirupem
Švestkové chutney
Ovocná polévka se švestkami
Omáčka na barbecue se švestkami a medem
Rýže s houbami
Bramborové šišky s mákem
Brokolice zapečená se sýrem
pro 4 osoby
Sýrový nákyp se žampiony
Původní staročeský kuba
Indická rýžová směs s ovocem a kari
Cibulové brambory s drůběžím masem
Smažené nudle se zeleninou a kuřecím masem
Banánový salát
Špagety s bazalkou
Špenátový salát s mozzarellou
4 porce
Těstoviny po Provensálsku
Andaluzský salát
Zeleninový salát s těstovinami
Indonéský salát
Dauphinovy brambory
Drůbeží maso na medu
Filé se sýrovou omáčkou
Pikantní krůtí plátky
Tofu smaženice
(náhrada vajčné smaženice)
První stránkaPředchozí stránkaDalší stránkaPoslední stránka
ISSN 1214-2425
Google [X]